Het belangrijkste arbeidsmarkt nieuws uit de gezondheidszorg

Tweede Kamer neemt ‘Innovatie in het verpleeghuis’ in ontvangst

14-06-2019 - Druksensoren die direct melding geven wanneer iemand gevallen is, een virtual reality bril die ouderen rust biedt, robot Karel Pepper die medewerkers en bewoners helpt aan informatie. Verpleeghuizen zetten ICT en techniek in vele vormen in om kwaliteit van zorg te verbeteren. De vaste commissie voor VWS in de Tweede Kamer nam vandaag de ActiZ-publicatie ‘Innovatie in het verpleeghuis’ in ontvangst. In de publicatie vertellen zorgmedewerkers hoe ICT en techniek bijdragen aan goede kwaliteit van zorg en werk.

 

De verhalen van cliënten, zorgmedewerkers en zorgbestuurders geven een beeld van innovaties in de verpleeghuiszorg. Maar ook hoe ze bijdragen aan verbetering van kwaliteit of verhoging van het werkplezier in het verpleeghuis. De innovaties zijn onder meer mogelijk gemaakt door de middelen die beschikbaar zijn gekomen voor de invoering van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg.

Betaalbaar en beschikbaar
De verhalen in ‘Innovatie in het verpleeghuis’ laten zien dat er veel gebeurt in het verpleeghuis. Maar we weten ook dat er nog veel moet gebeuren. Juist ICT en techniek zijn wat ActiZ betreft speerpunten om de zorg voor ouderen verder te verbeteren en deze ook in de toekomst betaalbaar en beschikbaar te houden. Het aantal mensen met dementie verdubbelt de komende 20 jaar, evenals het aantal mensen met een verpleeghuisindicatie en er komen een miljoen mensen bij met meerdere chronische aandoeningen. ActiZ roept met de publicatie van de bundel het ministerie van VWS dan ook op zorgorganisaties meer ruimte te geven om te investeren in deze zaken. Dit kan door duidelijkheid te bieden over bekostiging de aankomende jaren en het aantal regelingen en verantwoordingslijnen te verminderen. Zo kunnen zorgorganisaties elke dag blijven werken aan hoge kwaliteit, betaalbaarheid en beschikbaarheid van zorg, ook voor een groeiend aantal ouderen.

Kwaliteitsmiddelen goed besteed
In 2017 stelde het kabinet 2,1 miljard euro beschikbaar voor de invoering van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. Het geld is bedoeld om de zorg voor ouderen verder te verbeteren. De nieuwe publicatie sluit aan op twee eerdere uitgaves waarin ActiZ en haar leden laten zien hoe de gelden besteedt zijn. De eerste twee publicaties van ActiZ over de bestedingen van de gelden spitsten zich toe op inspanningen rond werving en opleiding van medewerkers.

· In de eerste bundel, ‘Resultaten uit het verpleeghuis’, staan verhalen van bestuurders van zorgorganisaties centraal. Welke overwegingen hebben zij gemaakt en wat zijn hun plannen voor het aannemen en opleiden van medewerkers?
· In de tweede bundel, ‘Aan het werk in het verpleeghuis’ staan verhalen van cliënten en zorgmedewerkers centraal. Wat merken zij van de ingezette middelen voor de invoering van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg?

ActiZ is de branchevereniging van 400 zorgorganisaties. Zij zorgen met bijna 400 duizend medewerkers dagelijks voor de verpleging en verzorging van twee miljoen mensen.
 

Meer actueel

Aanmelden vacature-alert covid-19

Vacature alerts

Meer vacatures in de zorg bekijken?

Direct de laatste relevante vacatures in uw mailbox ontvangen?

Vacature alerts