Het belangrijkste arbeidsmarkt nieuws uit de gezondheidszorg

Naast actuele vacatures vindt u op ZorgICTbanen.nl ook het belangrijkste nieuws uit de gezondheidszorg.

 • Half miljoen voor betere zorg door nieuwe technologie

  01-12-2016 - Voor het derde jaar reikte het 'Pioneers in Health Care Innovatiefonds' van de Universiteit Twente (UT), Medisch Spectrum Twente (MST), Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) en Menzis een half miljoen euro uit voor het stimuleren van samenwerkingsinitiatieven die leiden tot nieuwe technologieën waardoor de zorg voor patiënten verbetert. Op 29 november 2016 zijn de vouchers door Albert van der Berg, directeur UT onderzoeksinstituut MIRA, overhandigd in MST in Enschede. Lees het hele artikel »

 • Grote vooruitgang implantatenregister door scannende orthopedisch chirurg

  01-12-2016 - De Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten (LROI) registreert sinds vandaag orthopedische implantaten door het scannen van GS1 barcodes. Met een eenvoudige barcodescan wordt de productinformatie automatisch in het register verwerkt. De LROI en de ziekenhuizen zien de scannende orthopedisch chirurg als een grote stap voorwaarts. Lees het hele artikel »

 • Topklinische status Martini Ziekenhuis met lof verlengd

  01-12-2016 - Het Martini Ziekenhuis mag zich ook de komende vijf jaar weer met recht een topklinisch opleidingsziekenhuis noemen. Dat bevestigde de vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) vorige week na een uitgebreide visitatie. STZ-ziekenhuizen onderscheiden zich met topklinische zorg, opleiding en patiëntgericht wetenschappelijk onderzoek en door hun focus op innovatie, medisch leiderschap en visie op de toekomst van de zorg. Het Martini Ziekenhuis is een van de zesentwintig topklinische opleidingsziekenhuizen in Nederland. Onze topklinische expertisegebieden zijn bijvoorbeeld brandwonden, het bewegingsapparaat, oncologie, vasculaire zorg, allergie bij kinderen, interstitiële longziekten en het slaapcentrum. Lees het hele artikel »

 • Sensorpak maakt thuismonitoring patiënten met beroerte eindelijk mogelijk

  30-11-2016 - Voortaan is het mogelijk de bewegingen van patiënten met een beroerte tijdens hun dagelijkse leven nauwkeurig in beeld te brengen en te analyseren. Dit is mogelijk dankzij een nieuw pak uitgerust met 41 sensoren en de infrastructuur om alle gegevens te verzenden, op te slaan en te verwerken. Met deze technologie en informatie kun je het revalidatietraject verbeteren en de zorgkosten verminderen. Bart Klaassen, die samen met een internationaal team van engineers en zorgprofessionals het systeem ontwikkelde, promoveert op 30 november aan de Universiteit Twente op zijn onderzoek. “De technologie is er eindelijk klaar voor.” Lees het hele artikel »

 • Altijd zicht op medisch implantaat door ‘track-and-trace’

  28-11-2016 - UMC Utrecht introduceert een nieuw ‘track-and-trace’ systeem voor medische implantaten en andere hulpmiddelen die worden geplaatst in het lichaam van een patiënt. Hierdoor zijn artsen altijd op de hoogte van alle gegevens over deze implantaten die zijn ingebracht bij hun patiënten. Dit kan belangrijk zijn in het geval dat er achteraf bijvoorbeeld een implantaat een productiefout blijkt te bevatten en er een recall moet plaats vinden. Hiertoe zijn twee belangrijke ICT-systemen, SAP en Chipsoft, aan elkaar gekoppeld. Lees het hele artikel »

 • Alrijne Ziekenhuis gaat live met nieuw ziekenhuisinformatiesysteem ChipSoft HiX

  28-11-2016 - Alrijne Ziekenhuis is vrijdag 25 november 2016 succesvol live gegaan met HiX van ChipSoft. Dit nieuwe ziekenhuisinformatiesysteem vervangt de verschillende systemen die in de ziekenhuizen gebruikt werden. Alrijne Ziekenhuis heeft ziekenhuislocaties in Leiden, Leiderdorp, Alphen aan den Rijn en locaties in Katwijk, Lisse en Sassenheim. Lees het hele artikel »

 • Ordina en Regas starten partnership

  28-11-2016 - ICT-dienstverlener Ordina en zorgautomatiseerder Regas hebben een partnership gesloten voor een periode van minimaal twee jaar. Ordina en Regas bieden door de samenwerking zorginstellingen en welzijnorganisaties een innovatief cliëntvolgsysteem aan dat betrouwbaar en schaalbaar is. Lees het hele artikel »

 • Certe en Roche Diagnostics gaan strategische samenwerking aan

  28-11-2016 - Certe en Roche Diagnostics tekenden donderdag 24 november een meerjarenovereenkomst, waarin naast nieuwe laboratoriumapparatuur de strategische samenwerking op het gebied van innovaties expliciet is benoemd. Lees het hele artikel »

 • Afstudeerprijs voor nanotechnologie bij borstkankeroperaties

  25-11-2016 - Op 28 november ontvangt Rogier Wildeboer (Universiteit Twente) de Philips Afstudeerprijs voor Biomedische Technologie van 3.000 Euro bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) te Haarlem. Hij wint deze prijs voor zijn onderzoek naar magnetische nanodeeltjes. Hij hield zich bezig met de ontwikkeling van een nieuwe techniek om deze deeltjes heel precies te volgen en verbeterde de bijbehorende medische apparatuur. Lees het hele artikel »

 • Reinier de Graaf ziekenhuis en TU Delft bekrachtigen innovatieve samenwerking

  23-11-2016 - Een slaaprobot die patiënten helpt om beter in en door te slapen. Een slimme rollator die naar een patiënt toe rijdt, zodra die in zijn handen klapt. OK-apparatuur die de chirurg een seintje geeft, zodra er een storing wordt waargenomen. Deze ontwikkelingen zijn mogelijk door de samenwerking tussen het Reinier de Graaf ziekenhuis en de TU Delft. Om kwalitatief nog betere en patiëntgerichtere zorg te leveren, bekrachtigen het Reinier de Graaf en de TU Delft vandaag, met de ondertekening van een overeenkomst, hun samenwerking. Lees het hele artikel »

 • Kwetsbare oudere profiteert van integraal zorgnetwerk in Oost-Nederland

  23-11-2016 - Zorggroep THOON behoort met een populatie van ruim 55.000 chronische patiënten tot één van de grootste zorggroepen van Nederland. THOON maakt gebruik van het Regionaal eHealth Platform van VitalHealth Software en heeft besloten om nu ook het multidisciplinaire zorgnetwerk rondom de patiënt verdergaand te optimaliseren en te digitaliseren. De inzet van Module Ouderenzorg en de patiëntenapp e-Vita verbetert de communicatie rondom de patiënt en maakt de geleverde zorg nog meer persoonsgericht. Lees het hele artikel »

 • Madelon de Kemp (VU) wint ASML-Afstudeerprijs Wiskunde voor optimalisatie afsprakenplanning medisch specialisten

  22-11-2016 - Madelon de Kemp (Vrije Universiteit) ontvangt op 28 november de ASML Afstudeerprijs voor Wiskunde (5.000 Euro) bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) te Haarlem. Ze onderzocht het optimaliseren van de afsprakenplanning van bijvoorbeeld medisch specialisten. Hiervoor combineerde ze zeer verschillende wiskundige technieken. Lees het hele artikel »

 • HR-manager in de zorg stelt cliënt centraal

  22-11-2016 - Niet het bestuur of medewerkers, maar de cliënt staat tegenwoordig centraal bij HR in de zorg. HR-managers stellen tegenwoordig bij alles wat ze doen de vraag 'wat heeft de cliënt hieraan?' Deze toegenomen klantgerichtheid is terug te zien in meer maatwerk voor de cliënt, meer regionale samenwerkingen en een grotere nadruk op wat medewerkers zelf bijdragen aan de kwaliteit van zorg. Lees het hele artikel »

 • Privacy in de zorg rammelt aan alle kanten

  18-11-2016 - Maar liefst één op de twee mensen ervaart problemen met privacy in de zorg, zo blijkt uit onderzoek van Landelijk Platform GGz, Patiëntenfederatie Nederland en Ieder(in). Meeluisteren met vertrouwelijke gesprekken, onjuiste informatie in dossiers en uitwisseling van informatie tussen zorgverleners zónder toestemming van de patiënt of cliënt zijn de meest gehoorde klachten. Lees het hele artikel »

 • Open ruggetjes dichten met 3D-printer beste tech-idee van 2016

  18-11-2016 - Het idee van Leidse, Delftse en Rotterdamse onderzoekers om met behulp van 3D-printtechnieken open ruggetjes te dichten bij ongeboren kinderen is volgens het tijdschrift KIJK het beste Nederlandse tech-idee van 2016. Lees het hele artikel »

 • Bravis Ziekenhuis en mantelzorger helpen COPD-patiënt bij digitaal zelfmanagement

  16-11-2016 - In het project MijnCOPD testen longartsen van het Bravis ziekenhuis een nieuwe interventie voor COPD-patiënten. Met de combinatie van zelfmanagement, ondersteuning door de mantelzorger en telemonitoring vanuit het ziekenhuis verwachten zij een 25% reductie in het aantal longaanvallen te kunnen bereiken. Medicine Men, de ontwikkelaar van de software, heeft voor het project een Europese CrossCare subsidie ontvangen voor het opzetten van MijnCOPD. Een initiatief dat past in het door de samenwerkende partners in WestWest opgezette COPD- LAN-project. Lees het hele artikel »

 • MijnIBDcoach wint Healthcare Award

  15-11-2016 - Op 10 november 2016 heeft mijnIBDcoach de ‘Vintura Healthcare Impact Award’ gewonnen. MijnIBDcoach is een online eHealth tool voor IBD1 -patiënten, waarmee de patiënt de regie krijgt over zijn behandeling. Makkelijk communiceren, sneller contact en verminderde opnames zijn de positieve uitkomsten van een groot gerandomiseerd onderzoek onder ruim 900 patiënten. Patiënten, artsen en verpleegkundigen bevelen mijnIBDcoach aan om te gebruiken voor betere zorg. Lees het hele artikel »

 • Franciscus Gasthuis & Vlietland succesvol overgestapt op één EPD

  15-11-2016 - Franciscus Gasthuis & Vlietland is op 28 oktober jl. overgestapt op een nieuw elektronisch patiëntendossier (EPD), HiX van ChipSoft. Alle zorgverleners op alle vijf locaties werken nu vanuit één geïntegreerd elektronisch patiëntendossier. Hierdoor kunnen patiënten erop vertrouwen dat hun medische gegevens altijd beschikbaar en actueel zijn, ongeacht op welke locatie zij behandeld worden. Lees het hele artikel »

 • ‘Robots nemen de zorg over!’

  15-11-2016 - Een robot die de patiënt welkom heet in het ziekenhuis, of zelfs taken kan overnemen van de dokter of verpleegkundige. Een computerspelletje om sneller en beter te revalideren na een knie- of heupoperatie. Een bril die de echte wereld combineert met een virtuele wereld, waardoor de chirurg door een tumor heen kan ‘wandelen’ om deze goed te bekijken vóór de operatie. Het bestaat allemaal al en het zal zeker zijn intrede gaan doen in de gezondheidszorg, maar wanneer en hoe? En zullen we daar dan blij mee zijn? Lees het hele artikel »

 • Uitwisseling medische data is grootste uitdaging voor zorgorganisaties

  11-11-2016 - Het veilig uitwisselen van digitale (medische) gegevens met de eigen organisatie en met externen, is volgens Europese professionals in zorg-ICT momenteel het belangrijkste aandachtspunt. Dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke zorg&ICT organisatie HIMSS Europe onder zo’n 500 medewerkers in zorg en e-health uit zes Europese landen. Opvallend is dat Nederlandse deelnemers aan het onderzoek hun organisatie een relatief laag cijfer geven voor ‘digitale volwassenheid’, maar wel het meest tevreden zijn over het ICT-budget. Lees het hele artikel »

Aanmelden vacature-alert covid-19

Vacature alerts

Meer vacatures in de zorg bekijken?

Direct de laatste relevante vacatures in uw mailbox ontvangen?

Vacature alerts