Het belangrijkste arbeidsmarkt nieuws uit de gezondheidszorg

Naast actuele vacatures vindt u op ZorgICTbanen.nl ook het belangrijkste nieuws uit de gezondheidszorg.

 • APS: Maurice van den Bosch versterkt raad van toezicht Vilans

  25-12-2016 - Per 14 december start Maurice van den Bosch als nieuw lid van onze Raad van Toezicht. Hij richt zich op het aandachtsgebied wetenschappelijk onderzoek en informatietechnologie. Hij volgt daarmee Frits van Merode op. Lees het hele artikel »

 • Nieuwe manier van zorg mogelijk door eHealth

  23-12-2016 - Zorg op het moment dat het echt nodig is, meer zorg op maat en een betere samenwerking tussen zorgverleners; dat wil het UMC Utrecht samen met patiënten en ketenpartners bereiken door de inzet van eHealth. Dit zogenaamde continuüm van zorg wordt gerealiseerd in de pilots met patiënten met ALS, jeugdreuma en hoge bloeddruk. De eerste resultaten zijn positief en veelbelovend. Lees het hele artikel »

 • Veranderingen in de zorg stellen inspectie voor nieuwe uitdagingen

  21-12-2016 - Door veranderingen in de samenleving en de zorg kan er in het toezicht op zorg soms onzekerheid ontstaan over risico’s voor gezondheid, de normen die daar bij horen en wie daar op aangesproken kunnen worden. Volgens onderzoekers van vier kennisinstituten, waaronder het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg, kan de Inspectie voor de Gezondheidszorg haar wijze van toezicht houden in situaties van onzekerheid nog verder verbeteren. Lees het hele artikel »

 • Juliana Kinderziekenhuis Den Haag opent vondelingenkamer

  21-12-2016 - Het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag opent morgen, woensdag 21 december, als eerste kinderziekenhuis in Nederland een vondelingenkamer van Stichting Beschermde Wieg. De vondelingenkamer biedt een veilig alternatief voor moeders die zich niet in staat voelen hun baby zelf te verzorgen en op te voeden. Deze moeders zien doorgaans geen andere mogelijkheid dan hun baby af te staan of zelfs te vondeling te leggen, met alle dramatische gevolgen van dien. Het Juliana Kinderziekenhuis opent deze kamer vanuit de overtuiging dat ieder kind recht heeft op leven. Dit alternatief biedt zekerheid dat de baby wordt gevonden en verzorgd. Lees het hele artikel »

 • Virtueel thuis in ziekenhuis voor zwangeren

  20-12-2016 - Met de introductie van een speciale virtual reality bril in Máxima Medisch Centrum wanen zwangeren die tijdens hun zwangerschap worden opgenomen zich even thuis in hun vertrouwde omgeving. Via een live-verbinding en de speciale bril kunnen ze 360 graden rondkijken en thuis met hun gezin, familie en vrienden praten. Deze nieuwe technologie maakt een ziekenhuisopname voor deze patiënten een stuk aangenamer en bevordert daarmee hun herstel. Lees het hele artikel »

 • VGZ rondt contractering ziekenhuizen 2017 af

  19-12-2016 - Coöperatie VGZ heeft voor de ziekenhuiszorg in 2017 contracten gesloten met alle 80 ziekenhuizen. Daarmee is goede en betaalbare zorg gecontracteerd voor ruim 4 miljoen verzekerden in heel Nederland. Het resultaat van de onderhandelingen draagt bij aan de opdracht van VGZ: het realiseren van zorg die toegankelijk en betaalbaar is, nu en in de toekomst. Lees het hele artikel »

 • Microplastics in het milieu: een bedreiging voor de volksgezondheid?

  16-12-2016 - Onzichtbaar kleine plastic deeltjes vervuilen zeeën en rivieren. Ze hopen zich op in mosselen en ander seafood, en komen zo ook in het maagdarmkanaal van mensen terecht. Ook komen ze voor in de lucht en kunnen we ze inademen. Hoe ongezond dat is, weet op dit moment niemand. De Gezondheidsraad vindt dat voorzorgsmaatregelen nodig zijn, evenals onderzoek naar de blootstelling aan plastic deeltjes via de voeding en andere routes en naar hun schadelijkheid voor de gezondheid. Daarvoor is het ontwikkelen van betrouwbare meetmethoden een eerste vereiste. Dit schrijft de raad in een briefadvies aan de staatssecretaris van IenM. Lees het hele artikel »

 • Oprichting Life Sciences fonds ter grootte van 6,5 miljoen

  16-12-2016 - Vandaag heeft Swanbridge Capital (SBC) haar oprichting, alsmede het sluiten van haar eerste Life Sciences fonds bekend gemaakt. Het fonds heeft een omvang van 6,5 miljoen euro en richt zich op zeer jonge en innovatieve bedrijven in de Life Sciences die zich nog in de Proof of Concept fase bevinden. Lees het hele artikel »

 • Radiologen Treant houden elkaar scherp

  15-12-2016 - De radiologen van Treant Zorggroep hebben een systeem ontwikkeld waarmee ze elkaar gericht feedback geven. 'We houden elkaar scherp en dat leidt tot betere diagnostiek. En hoe betrouwbaarder de diagnose, hoe beter de arts kan bepalen wat de juiste behandeling voor de patiënt is', verzekert Allard Olthof, radioloog en voorzitter van de vakgroep Radiologie van Treant Zorggroep. Lees het hele artikel »

 • Pilot met PaTz-Portal voor palliatieve zorg

  15-12-2016 - Digitale ondersteuning voor PaTz-groepen In PaTz-groepen (Palliatieve Thuiszorg) werken zorgprofessionals samen om de afstemming over de zorg voor hun palliatieve patiënten goed te organiseren. Om huisartsen, wijkverpleegkundigen, consulenten palliatieve zorg en andere zorgprofessionals te helpen efficiënter en beter samen te werken, is er in Rotterdam een digitaal palliatief zorgregister ontwikkeld, de PaTz-Portal. Er is een pilot gestart waarbij 12 PaTz-groepen de werking van het registratiesysteem gaan testen. Het streven is om na deze pilot vanaf september 2017, de portal toegankelijk te maken voor alle PaTz-groepen in Nederland. Lees het hele artikel »

 • Allereerste zorg-app voor zieke kinderen gelanceerd

  15-12-2016 -

  Jonge patiënten aan de hand van wrattenzwijntje Obbe naar ziekenhuis

  ENSCHEDE - Achtduizend boeken over de avonturen van Obbe zijn inmiddels al door heel Nederland verspreid. Maar digitaal en als bewegende 3D-animatie verscheen Obbe nog niet eerder. Medisch Spectrum Twente (MST) heeft deze primeur. Ontwikkeld door digitaal productiebedrijf Medify - clarifying healthcare en kinderboekenschrijfster Ingeborg Kuys en in co-creatie met kinderarts-maag-darm-leverziekten in MST Thalia Hummel, is de eerste zorg- app voor kinderen geboren in Enschede. De web-app bereidt kinderen die een afspraak hebben op de polikliniek of opgenomen worden op de kinderafdeling, spelenderwijs hierop voor. Obbe kan samen met ouders een gespannen koppie doen verdwijnen.

  Lees het hele artikel »

 • Zorg gaat door technologie naar ‘overal en thuis’

  09-12-2016 - Het is belangrijk dat arts-assistenten in opleiding zijn voorbereid op de verplaatsing van de zorg van de traditionele instellingen naar ‘overal en thuis’. Dat zei Lucien Engelen vandaag op het MMV-congres ‘Opleiden is vooruitzien’ van de Federatie Medisch Specialisten. Lees het hele artikel »

 • Reade eerste revalidatiecentrum met nieuw ZIS/EPD: HiX

  08-12-2016 - Reade, centrum voor revalidatie en reumatologie, is als eerste revalidatiecentrum in Nederland overgestapt van EZIS op HiX van softwareleverancier ChipSoft. HiX vervangt het digitale ziekenhuisinformatiesysteem (ZIS), inclusief elektronisch patiëntendossier (EPD). Het vormt een geïntegreerde werkomgeving wat nieuwe en toekomstbestendige toepassingsmogelijkheden biedt, zoals gebruik van touchscreens, tablets en apps. “Met HiX zijn we optimaal voorbereid op de toekomst en in staat de moderne zorg te bieden die bij een vooruitstrevend centrum als Reade past.”, aldus Toine Vogels, lid Raad van Bestuur. Lees het hele artikel »

 • Nieuwe app zorgt voor logopedische zorg op afstand én op maat

  07-12-2016 - Patiënten met spraakapraxie kunnen straks thuis aan de slag met oefeningen die de logopedist speciaal voor hen klaarzet. Dat kan met de voor Nederland unieke app. De app is door het UMCG Centrum voor Revalidatie samen met ICT- bedrijf Wild Sea ontwikkeld voor mensen met spraakapraxie. Tijdens een speciale bijeenkomst in Beatrixoord wordt de app op maandag 12 december gelanceerd. Lees het hele artikel »

 • Nij Smellinghe maakt radiologische onderzoeken snel inzichtelijk voor patiënten met MyVue

  06-12-2016 - Sinds 5 december 2016 is het voor patiënten van ziekenhuis Nij Smellinghe mogelijk om eigen radiologische onderzoeken te bekijken en te delen met derden met het online programma MyVue. Het Drachtster ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze mogelijkheid via dit programma biedt en loopt hiermee voorop in de ontwikkeling steeds meer persoonlijke informatie voor de patiënt inzichtelijk te maken. De pilot van het project loopt op de polikliniek Vaatchirurgie. Dit betekent dat vooralsnog alleen de via deze polikliniek aangevraagde radiologische onderzoeken inzichtelijk zijn. Later kan het project worden uitgebreid naar de andere poliklinieken. Lees het hele artikel »

 • Samenwerken aan big data voor het ontrafelen van ziekteprocessen

  06-12-2016 - Patiënten met dezelfde ziekte krijgen vaak allemaal dezelfde behandeling, ook al is de oorzaak van de ziekte bij iedereen verschillend. Zes Nederlandse universiteiten bundelden hun krachten om die verschillende ziekteprocessen voor een reeks veelvoorkomende aandoeningen in kaart te brengen. Een nieuwe stap om uiteindelijk iedere patiënt een persoonlijker behandeling te kunnen aanbieden. De resultaten van deze zoektocht worden gepubliceerd in twee artikelen in het gezaghebbende tijdschrift Nature Genetics. Lees het hele artikel »

 • OLVG ziekenhuis eerste in Nederland met locatie onafhankelijke toegang tot medische beelden met Sectra UniView door nieuwe EPD integratie

  05-12-2016 - IT en medisch technisch bedrijf Sectra (STO: SECT B) heeft een nieuw project in OLVG ziekenhuis in Amsterdam afgerond. Door de integratie van Sectra UniView in het Epic EPD, hebben de medisch specialisten van het ziekenhuis toegang tot alle radiologische beelden op mobiele devices, wordt de efficiëntie verhoogd en kan de zorgkwaliteit verder worden verbeterd. Lees het hele artikel »

 • €20 miljoen voor UMC Utrecht voor big data-onderzoek naar hart- en vaatziekten

  02-12-2016 - Meer dan 30 miljoen mensen in Europa lijden aan hart- en vaatziekten. Ondanks grote vooruitgang in de behandeling hiervan, blijven de gevolgen voor de patiënt nog steeds erg groot. Om hier meer onderzoek naar te doen, ontving het Hart- en vaatcentrum van het UMC Utrecht samen met andere instellingen een subsidie van € 20 miljoen van het Europese Innovative Medicines Initiative. Lees het hele artikel »

 • Lancering landelijke infrastructuur voor personalized medicine en health onderzoek

  02-12-2016 - De eerste Health-RI Conferentie in Amersfoort op 1 december 2016 staat in het teken van de ontwikkelingen rondom Health-RI, de landelijke onderzoeksinfrastructuur voor personalized medicine & health research. Dit platform is ontwikkeld door een aantal Nederlandse organisaties, om efficiënter samen te werken en onderzoeksgegevens te combineren. De partijen betrokken bij de oprichting zijn: BBMRI-NL, ELIXIR-NL, EATRIS-NL, NFU, DTL, Health~Holland en Lygature. Lees het hele artikel »

 • Westfriesgasthuis en Waterlandziekenhuis: meerjarenafspraken met VGZ

  02-12-2016 - Coöperatie VGZ, waar Univé Zorg onderdeel van is, sluit een overeenkomst voor vijf jaar met het Westfriesgasthuis en het Waterlandziekenhuis. De ziekenhuizen in Hoorn en Purmerend hopen in het voorjaar van 2017 te fuseren. De gemaakte afspraken bieden zekerheid aan een grote groep inwoners in West-Friesland en Waterland. Lees het hele artikel »

Aanmelden vacature-alert covid-19

Vacature alerts

Meer vacatures in de zorg bekijken?

Direct de laatste relevante vacatures in uw mailbox ontvangen?

Vacature alerts