Het belangrijkste arbeidsmarkt nieuws uit de gezondheidszorg

Naast actuele vacatures vindt u op ZorgICTbanen.nl ook het belangrijkste nieuws uit de gezondheidszorg.

 • Miljoenenprogramma VIPP uit de startblokken: meer regie voor patiënt

  06-02-2017 - Een groot deel van alle Nederlandse algemene ziekenhuizen zal in 2017 starten met projecten die ervoor moeten zorgen dat hun patiënten uiterlijk over anderhalf jaar zaken als specialistenbrieven, laboratoriumuitslagen, ontslagbrieven en andere gegevens minimaal als PDF-document kunnen downloaden naar hun eigen computer of app. Een belangrijke reden voor deze versnelling: een groot subsidieprogramma (105 miljoen euro) dat het ministerie van VWS via de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) laat uitvoeren. “Bij dit soort bedragen is er opeens heel veel interesse voor informatie-bijeenkomsten van de NVZ”, zegt een innovatiemanager van een middelgroot ziekenhuis. Lees het hele artikel »

 • UT-studente ontdekt methode om goede plaats voor pacemaker te vinden

  06-02-2017 - Studente Technical Medicine Uyên Châu Nguyên van de Universiteit Twente ontdekte een methode om een goede plaats voor een pacemaker te vinden. In haar afstudeerstage combineerde Nguyên 3D metingen van de elektrische activatie van het hart met MRI om zo duidelijk te kunnen maken wat de meest geschikte plaats lijkt voor een pacemaker in het hart van patiënten met hartfalen. Haar manier van werken wordt nu toegepast op patiënten met hartritmeproblemen in het Maastricht UMC+, waar Nguyên haar afstudeerstage deed. Haar methode is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Heart Rhythm. Met haar onderzoek won zij de vijfde Prof. Dr. G. P. Vooijs Award. Lees het hele artikel »

 • Jongvolwassen kankerpatiënten krijgen digitale tool voor contact met naasten

  01-02-2017 - Als je op jongvolwassen leeftijd kanker krijgt, is het soms lastig om goed in contact te blijven met je naaste omgeving. Dat blijkt uit een project dat de Nederlandse Federatie van Kankerpatientenorganisaties (NFK) onlangs heeft overgedragen aan het N atio na a l AY A ‘ Jo ng & K anke r’ P latf orm . In de leeftijdsfase tussen 18 en 35 jaar houden de meeste mensen zich vooral bezig met studie, carrière, uitgaan, relaties, samenwonen of kinderen. Hoe houd je dan je vrienden aangehaakt als je een levensbedreigende ziekte krijgt? Met wie deel je wat? Vind je steun bij je vrienden? Weten je vrienden wel wat je wensen en grenzen zijn? Ondanks de goede bedoelingen van de naasten blijken veel jonge kankerpatiënten zich niet begrepen te voelen. Lees het hele artikel »

 • Stichting Cardiologie Amsterdam succesvol live met Neo ZIS|EPD

  01-02-2017 - Stichting Cardiologie Amsterdam heeft het elektronisch patiëntendossier, inclusief zorgplanning en financiële administratie van MI Consultancy net voor 2017 succesvol in gebruik genomen. Lees het hele artikel »

 • Medewerkers zorg en welzijn gematigd positief over digitale zorg

  31-01-2017 - Binnen de sector zorg en welzijn wordt mondjesmaat gebruikgemaakt van digitale zorg (e-health), maar het thema leeft wel. Dat blijkt uit een online peiling van PGGM&CO, de ledenorganisatie van PGGM, tijdens de nationale e-healthweek 2017. Ruim 30.000 mensen die werk(t)en in zorg en welzijn vulden een korte vragenlijst in. Van de 30.962 respondenten geeft 53% (16.535) aan geen gebruik te maken van digitale zorg. 22% (6.779) zegt digitale zorg als consument te gebruiken. Slechts 10% (2.983) past digitale zorg toe in zijn of haar werk. Lees het hele artikel »

 • APS: Longpatiënt kan gezondheidsinformatie niet goed inschatten

  31-01-2017 - Voor meer dan een derde van de mensen met een longziekte is het moeilijk om online gezondheidsinformatie te vinden en te begrijpen. Ook inschatten welke informatie betrouwbaar is of relevant voor hun situatie geeft problemen. Dit blijkt uit de Longmonitor, een onderzoek van het NIVEL (Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg), in opdracht van het Longfonds. Hendrien Witte, directeur Longfonds patiëntenvereniging: 'Uit het onderzoek blijkt dat mensen met een longziekte, zoals astma en COPD en zeldzame longziekten steeds meer regie willen hebben en bewust eigen keuzes willen maken in hun behandeling. Dit begint met kennis. Om die kennis te vergaren is juiste en begrijpelijke informatie een basisvoorwaarde. Dit is momenteel onvoldoende voor handen.' Lees het hele artikel »

 • Nieuwe vragenlijst meet patiëntervaringen met fysiotherapie

  30-01-2017 - Met patiënten, fysiotherapeuten en zorgverzekeraars ontwikkelde het NIVEL een vragenlijst voor het meten van patiëntenervaringen met fysiotherapie (PREM Fysiotherapie) in opdracht van Stichting Miletus. Patiënten waren betrokken bij het in kaart brengen van de belangrijkste kwaliteitskenmerken en bij het uittesten van de vragenlijst. De PREM Fysiotherapie bestaat uit 17 vragen en is geschikt om de ervaren kwaliteit van de fysiotherapie te meten en te vergelijken tussen praktijken in de eerstelijnszorg. Lees het hele artikel »

 • Kijksluiter beste gezondheidsapp voor iedereen!

  30-01-2017 - Tijdens het symposium “Op weg naar eHealth voor iedereen”, georganiseerd door Stichting Pharos, is vandaag de prijs voor het beste idee uitgereikt aan Kijksluiter. De prijs werd uitgereikt door directeur-generaal Angelique Berg van het Ministerie van VWS. Lees het hele artikel »

 • Orthopedie-app St. Anna Ziekenhuis voorziet in een behoefte

  30-01-2017 - Het gebruik van de orthopedie-app van het St. Anna Ziekenhuis neemt toe. Zo blijkt een jaar na lancering. Steeds meer patiënten die een orthopedische ingreep moeten ondergaan in het St. Anna Ziekenhuis downloaden de app om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op hun operatie en revalidatie. Sinds het najaar van 2016 biedt de app naast tekst ook toelichtend beeldmateriaal. Lees het hele artikel »

 • Digitale vaardigheden zijn voor zorgprofessionals onmisbaar

  28-01-2017 - De komst van steeds meer digitale toepassingen, zoals eHealth-diensten, vragen om extra vaardigheden voor zorgprofessionals. Dat hier (nieuwe) digitale vaardigheden voor nodig zijn, dat klinkt natuurlijk heel logisch. Maar hoe speel je hier als zorgorganisatie goed op in? Hoe weet je wat het niveau is van de digitale vaardigheden van zorgprofessional en hoe kan je deze – indien nodig - verbeteren? Lees het hele artikel »

 • Elektronisch dossier niet altijd geschikt als big-databron

  26-01-2017 - De symptomen die oogpatiënten zelf rapporteren in vragenlijsten komen vaak niet overeen met de symptomen die in hun elektronisch medisch dossier (EMD) staan. Dat geldt in ieder geval voor de Amerikaanse deelnemers aan een studie van Nita Valikodath e.a., waarover ze in JAMA Ophthalmology schrijven. Pas dus op als u het EMD wilt gebruiken om grote hoeveelheden gegevens (big data) te analyseren. Lees het hele artikel »

 • APS: RFID proef met slimme instrumenten in Slingeland Ziekenhuis

  23-01-2017 - In het Slingeland Ziekenhuis Doetinchem start 23 januari 2017 binnen het door de Provincie Gelderland ondersteunde Field Lab 2e lijnszorg een grensverleggende proef. In een publiek-private samenwerking worden in een proef starre endoscopen slim gemaakt door toepassing van RFID chips. Lees het hele artikel »

 • ‘Gezondheidswebsites vaak slecht beveiligd’

  20-01-2017 - Websites met medische zelftests zijn niet altijd goed beveiligd, concludeert de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. Hierdoor kan volgens de organisatie gevoelige persoonlijke informatie in verkeerde handen komen. Lees het hele artikel »

 • Medicijnbewustzijn verhogen met een app!

  18-01-2017 - Voor een effectieve behandeling met medicijnen is het belangrijk dat patiënten betrokken zijn bij hun medicatiegebruik. Vaak is dit nog niet het geval. Moderne technologie, bijvoorbeeld een smartphone-app, kan dit veranderen. Naar verwachting zorgt een app dat patiënten veel beter op de hoogte zijn van hun medicatiegebruik en dat onnodige kosten worden bespaard: niet of onvolledig ingenomen medicijnen kosten alleen in Nederland al vele miljoenen euro's per jaar. Lees het hele artikel »

 • UMCG zet technisch geneeskundigen in bij zorg voor patiënten

  14-01-2017 - Het UMCG zet vanaf januari 2017 technisch geneeskundigen in op de afdelingen kinderintensive care en chirurgie. Het gaat om zogenoemde ‘fellowships’ in samenwerking met de Universiteit Twente, waarbij twee technisch geneeskundigen in het ziekenhuis verder worden opgeleid in de patiëntenzorg. Lees het hele artikel »

 • Pathologie diagnostiek beter en sneller door digitale beelduitwisseling

  13-01-2017 - De Nederlandse pathologen en het Pathologisch Anatomisch Landelijk Geautomatiseerd Archief (PALGA) bouwen aan een landelijke platform voor uitwisseling digitale beelden voor diagnostische toepassing. Vandaag werd een contract gesloten met SECTRA voor het ontwikkelen van dit platform. Het initiatief, dat wereldwijd uniek is, zorgt ervoor dat onderlinge consultatie en herbeoordeling bij verwijzen van patiënten makkelijker en sneller zal gaan. Lees het hele artikel »

 • UMCG: Verandering is de enige constante in 2017

  11-01-2017 - Het jaar 2017 staat voor het UMCG in het teken van enkele grote (ver)bouw- en ICT-projecten die de zorg voor patiënten verder verbeteren. Die boodschap stond centraal in de nieuwjaarsbijeenkomst op 10 januari. Vanzelfsprekend blikte bestuursvoorzitter Jos Aartsen ook vooruit op de verkiezingen. Om de zorg financieel gezond te houden is er volgens hem maar één weg te gaan en dat is preventie en vroege opsporing van ziekte. Traditiegetrouw werden ook de prijzen voor excellente onderzoekers, opleider en zorgprofessional uitgereikt. Lees het hele artikel »

 • CSC’s EPD Care Solutions live bij Het Oogziekenhuis Rotterdam

  07-01-2017 - Eerder deze week heeft Het Oogziekenhuis Rotterdam het nieuwe elektronisch patiëntendossier (EPD), Care Solutions van ICT-leverancier en -dienstverlener CSC in gebruik genomen. Het EPD is intuïtief, waardoor het een minimum aan training vereist, en zeer connectief, zodat het gemakkelijk informatie uitwisselt met andere systemen en apparatuur. Care Solutions biedt specialisten en verplegend personeel bij Het Oogziekenhuis Rotterdam een volledig overzicht van de informatie die beschikbaar is over patiënten vanuit verschillende bronnen, waaronder gespecialiseerde medische apparatuur. Lees het hele artikel »

 • CE-markering verleend aan digitale Parkinson's gezondheidstechnologie

  04-01-2017 - Global Kinetics Corporation, marktleider in digitale gezondheidstechnologie voor mensen met Parkinson's, heeft CE-markering verkregen voor het nieuwe tweede generatie Parkinson's KinetiGraph™ (PKG™)-systeem, wat aangeeft dat het product voldoet aan de Europese veiligheids- en gezondheidseisen en wetgeving. Lees het hele artikel »

 • Eerste implantatie in Nederland van draadloze minisensor voor monitoring hartfalen

  04-01-2017 - In het UMC Utrecht is deze week voor het eerst in Nederland bij een patiënt een miniatuursensor in de longslagader geïmplanteerd waarmee de druk in de longslader kan worden gemeten. De patiënt stuurt via de sensor essentiële informatie over de status van hartfalen naar zijn arts. Op basis van deze gegevens kan de arts maatregelen nemen om de kans op een ziekenhuisopname te verkleinen. Uit onderzoek blijkt dat met deze nieuwe technologie het aantal ziekenhuisopnamen voor hartfalen tot 37% kan verlagen. Lees het hele artikel »

Aanmelden vacature-alert covid-19

Vacature alerts

Meer vacatures in de zorg bekijken?

Direct de laatste relevante vacatures in uw mailbox ontvangen?

Vacature alerts