Het belangrijkste arbeidsmarkt nieuws uit de gezondheidszorg

In 2030 stellen patiënten zelf de diagnose

07-06-2019 - Preventieve gezondheids- en thuisbehandelingen worden persoonlijker Diagnostische toepassingen voor thuis zijn in 2030 de norm. En artsen maken in dat jaar op grote schaal gebruik van kunstmatige intelligentie. Dit zijn in ieder geval de verwachtingen van de 1.000 Amerikaanse volwassenen die deelnamen aan het onderzoek ‘City of 2030’. CITE Research voerde dit onderzoek uit in opdracht van Dassault Systèmes.

 

Gevraagd naar welke technologieën in 2030 een impact hebben op de eigen gezondheid, noemt 83 procent technieken voor het opstellen van preventieve plannen die zijn gebaseerd op gedrag of voeding. Een goed voorbeeld daarvan zijn de gepersonaliseerde voetmodellen die het Belgische Digital Orthopaedics voorafgaand aan een voetoperatie maakt. Met behulp van realistische simulatie wordt de best mogelijke behandeling bepaald. Al bij de operatie heeft de arts hierdoor een beter beeld van het herstelproces en kan de patiënt beter worden geïnformeerd.

81 procent verwacht bovendien een positieve bijdrage van apparaten waarmee ze thuis zelf behandelingen kunnen uitvoeren. Bovendien denkt 80 procent dat volledig elektronische registratiesystemen gaan helpen. Ruim driekwart van de respondenten is van mening dat technologieën zoals diagnostische toepassingen voor thuis, wearables en op maat gemaakte orthopedische prothesen positieve effecten zullen hebben.

Langer en gezonder leven
Meer dan 80 procent van de ondervraagden vertrouwt erop dat technologie over ruim tien jaar in een nog sterkere mate bijdraagt aan een langer en gezonder leven. Ook verwachten ze dat ze met de juiste aanbevelingen voor voeding en beweging beter in staat zijn om ziektes te voorkomen.

Ook het voorkomen van menselijke fouten zien de deelnemers als een belangrijk voordeel van toekomstige technologische toepassingen. Nu zijn er in Nederland elke maand nog twintig ziekenhuisdoden te betreuren als gevolg van medische fouten, zo blijkt uit cijfers van de Inspectie Gezondheidszorg. Nog eens 32 mensen lopen gezondheidsschade op.

“Bijvoorbeeld simulatie draagt bij aan het terugdringen van deze aantallen”, zegt Tim Illingworth, Vice President Northern Europe van Dassault Systèmes. “Zoals piloten leren vliegen in een simulator, kunnen artsen in een virtuele omgeving extra ervaring opdoen. Zo biedt Dassault Systèmes met het Living Heart Project mogelijkheden om voor trainingsdoeleinden een 3D-hart te creëren dat aanvoelt en beweegt alsof het een echt orgaan is.” 

Meer actueel

Aanmelden vacature-alert covid-19

Vacature alerts

Meer vacatures in de zorg bekijken?

Direct de laatste relevante vacatures in uw mailbox ontvangen?

Vacature alerts